Kameny, barvy a čakry


Smysly barev kamenů rozhodují podle Indické Arjuvédy k jaké patří čakře.

Ametyst je duchovní kámen, který vyzařuje fialovou barvou což je barva universa a je přisuzována korunní čakře. Což je směr energie, která postupuje zespod páteře přes temeno hlavy a proudí až do nekonečného vesmíru, a právě tímto kamenem se střední energie posilovala při meditacích do universa.

Křiklavě červený nebo čistě červený kámen ten měl tendence spíše sestupovat energii dolů. Pokud měl člověk tendence být jakoby nepřítomen svým duchem nebo měl problémy s dolními končetinami, byl mu doporučen červený kámen.

Velmi zajímavé jsou kameny, které jsou světle modré např. lapis lazuli, azurit apod. posilují prostorové vnímání – vnímání do prostoru, tyto kameny jsou velmi zajímavé a přísluší krční čakře. Jejich zabarvení je vlastně poslední mentální barvou, která umožňovala člověku fyzické rozřešení před dosažením nirvány, kdy pak mohl cestovat prostorem a časem.

Tmavě modré kameny (safír) posilují intuici, která je soustředěna do třetího oka což je čelní čakra, umožňují vidět co skrývá ve vnitřním vědomí každého člověka, zesilují schopnost věštit budoucnost a předvídat nebezpečné události. Japonští duchovní učitelé měli dokonce schopnost naladit pomocí tohoto kamenu svou intuici, takže slyšeli tón zaznění zvonu, ještě před úderem srdce do zvonu.

Nefrit se používal k zharmonizování srdeční čakry, což dávalo velké uvědomění, ušlechtilost a životní moudrost, která se předávala po generacích, byly používány

Zelené nebo růžové kameny růženín, růžová barva, ale spíše symbolizuje emoce a city, růžovými kameny se ze srdce ventilovaly přebytečné srdeční obtíže a emocionální tlaky.

Dožluta zbarvené kameny či křiklavě žluté, symbolizující plameny ohně – solární čakra, byli používány jako utěšitelé nepřízně osudu nebo-li spalovači nepříznivých vnitřních pochodů, tzv. čističi Karmy.

Oranžově zbarvené kameny přísluší sakrální čakře a symbolizují vitalitu, životní sílu a vztah k opačnému pohlaví, jejichž působení vylučuje partnerské rozepře, oranžová je barvou sexuality.