Planety a dny

Podle prastarého systému, známého už od dob antiky, má každý den v týdnu svého typického nebeského vládce. Od těchto nebeských vládců pocházejí i názvy jednotlivých dnů. Každá z planet má vlastní charakter, který určuje jedinečnost jednotlivých dnů pod jejich vlivem. Kdokoli se v každodenním životě v kterýkoli den může přesvědčit, že planety náš život ovlivňují, ať jsme již astrologové či nikoliv, věříme či nevěříme.

V astrologii den, kdy jsme se narodili, určuje naše základní povahové rysy a základní úroveň lidského života. Den aktuálních narozenin pak charakterizuje daný rok i události v něm (tak jako to s přehledem určuje a potvrzuje numerologie v osobních ročních i měsíčních vibracích devítiletých cyklů nebo karmalogie z hlediska zpracování si naší karmy v karmicky zatížených letech).

Jednotlivé dny v týdnu mají obrovský význam při nástupu do práce, při uzavírání sňatku či narození dítěte. Podle narození lze také nejen numerologicky, ale i z hlediska astrologie poukázat na období, kdy můžeme očekávat úspěchy ve studiu, v osobním životě, v práci a v mnoha dalších oblastech života.

Skvělé na tom je, s jakou přesností se všechna tato data navzájem doplňují a zapadají do soukolí našeho osudu a života.

 

  • PONDĚLÍ – MĚSÍC

  • Měsíc - Láska k citu. Domov, rodina a vztahy. Způsoby vyjádření sebe sama. Náladovost.

pondělí bývá většina lidí emocionálnější než obvykle, a není divu, vždyť nad tímto dnem vládne planeta emocí – Měsíc. Měsíc chrání náš domov, nabádá nás, abychom si zvelebovali bydlení a starali se o příbuzné. V pondělí se nechce nikomu moc vycházet z domu. Emocionální Měsíc je planetou vodního živlu. V den pod vlivem Měsíce mnozí lidé teskní, pláčou, jsou nervózní, déle než obvykle jsou v kontaktu s vodou a tímto způsobem se bezděčně snaží smýt své vnitřní napětí.

 

  • ÚTERÝ – MARS

  • Mars - Láska k činu. Řešení praktických problémů. Jednání vůči ostatním. Iniciativa, aktivita a sebeprosazení. Emocionální projevy.

Vládcem úterý je Mars, planeta impulzivnosti, rychlosti a agrese. V tento den se lidem daří dělat spoustu různých věcí a mnohdy se stihnou i pohádat. Mars je planeta mužská, planeta bojů, zbraní. Podstata úterý je spojena s mužem nebo s agresivní, energickou ženou. V úterý velmi často dochází k poranění v kuchyni, člověk se zraní nebo tu dojde k úrazu právě kvůli impulzivnosti.

 

  • STŘEDA – MERKUR

  • Merkur - Láska ke slovům. Všechny druhy komunikace. Poznávání a získávání znalostí. Povrchnost.

Středa svádí k povídání. Lidé si chtějí vyhodit z kopýtka. Merkur, vládce středy, je totiž planetou komunikace, pohybu. V tento den jsou lidé společenštější a ochotnější. Merkur drží ochrannou ruku nad obchody, dává nám pocit lehkosti a mládí. Ve středu lehkovážně hýříme penězi, občas kupujeme spousty tretek, cítíme se mladí nebo se právě v tento den rozhodneme začít s omlazovacími prostředky. Merkur drží svou mocnou ruku i nad spisovateli nebo tvořivostí a vyjadřováním se psaným slovem.

 

  • ČTVRTEK – JUPITER

  • Jupiter - Láska k Vesmíru. Růst a rozvoj v kterékoliv oblasti. Moudrost a velkorysost. Filosofie a právo. Požitky.

Ve čtvrtek se lidé tváří vážněji, začínají přemýšlet o budoucnosti, o dalším vzdělávání, nových aktivitách, rozšiřování životního obzoru, o své autoritě – právě to vyžaduje Jupiter, vládce nad čtvrtkem. Jupiter je planetou společenského života. V tento den si lidé chtějí vyrazit do světa, porozhlédnout se a předvést se v něm.

 

  • PÁTEK – VENUŠE

  • Venuše - Láska k harmonii. Láskyplnost a tvořivost. Diplomatické a citové vlastnosti. Jemnocit a ohleduplnost. Žárlivost a závist.

Každý pátek jsme daleko citlivější než jindy, lépe vnímáme náladu lidí kolem sebe a více se snažíme o vlastní pohodlí. Venuše – planeta citů a radostí – nás láká nechat se rozmazlovat dobrým jídlem, kupovat si hezké věci. Člověk chce prostě dělat všechno to, co mu působí radost. Venuše je planetou pozemského živlu, proto se v jejím dni staráme více o materiální věci, o svou fyzičku a finanční situaci než o duši a mravy.

 

  • SOBOTA – SATURN

  • Saturn - Láska k povinnosti. Sebedisciplína a sebeovládání. Organizační schopnosti. Změny života. Omezování a zábrany. Materiální překážky a potíže.

Každou sobotu nad námi a našimi životy vládne omezující Saturn, planeta osudu a těžkých zkoušek. V sobotu je velice těžké se čímkoli zabývat, poněvadž jakákoli činnost bývá spojena s problémy. Zato je však v sobotu snadné vzdát se všech zbytečností, udělat si jasno a vypustit vše nepotřebné, začít třeba držet dietu a bojovat tak s nadbytečnými kilogramy. V tento den je velmi pravděpodobný kontakt s muži zákony, Saturn totiž dbá na legislativu a dodržování zákonů.

 

  • NEDĚLE – SLUNCE

  • Slunce - Láska k životu. Výkonnost, činorodost a samotný život. Symbolizuje moc. Vysoké ego. Falešné chápání života.

Nejpříjemnějším dnem v týdnu bývá pro mnohé neděle, kdy Slunce – planeta radosti, lásky a tvůrčí aktivity – bere žezlo do svých rukou. V neděli se mnohým daří řešit problémy zvláštním, někdy až tvůrčím způsobem. V tento den jsme jako nikdy jindy schopni milovat život a ve všem vidět jenom to dobré.