Orgánové hodiny

 

POSLOUCHEJTE PŘIROZENÝ BIORYTMUS VAŠEHO TĚLA

mezi 23. a 1. hodinou

V této době špatně usínají nebo se budí lidé, kteří mají problémy se žlučníkem. Ozývají se žlučníkové záchvaty. Je třeba myslet i na to, že kolem půlnoci přestávají naše slinné žlázy produkovat látku, která naše zuby chrání před vznikem zubního kazu. Právě proto je nutné si před spaním a hned ráno čistit zuby.

 

mezi 1. a 3. hodinou

Dochází k aktivitě jater, na druhou stranu máme právě v tuto dobu nejnižší okysličení mozku. Silně se nedoporučuje řídit motorová vozidla, užívat kávu, cigarety ani tučná jídla – játra je nebudou mít vůbec čas zpracovávat. Víte, kolik jste jim už připravili práce za celý den? Nejaktivnější jaterní činnost bývá důvodem, proč po půlnoci dochází k náhlému „vystřízlivění“.

 

mezi 3. a 5. hodinou

Toto období patří astmatikům, kuřákům a lidem, kteří mají zdravotní problémy s dýchacím ústrojím, které se právě v tuto dobu čistí. Rozhodně se nedoporučuje kouřit. Pokud se v tuto dobu vzbudíme, můžeme být velmi úzkostní. Kolem 4. h je celé tělo včetně mozku velmi málo zásobeno kyslíkem a pracuje na nejnižší obrátky, je to hodina, kdy lidé nejčastěji umírají. Může dojít k selhání nemocného orgánu.

 

mezi 5. a 7. hodinou

Nejvíce pracuje vaše tlusté střevo. Dopřejte mu čas se dostatečně vyčistit a vyprázdnit. Hodně pijte a snažte se nestresovat. Po šesté hodině se nám opět začíná zvyšovat krevní tlak.

 

mezi 7. a 9. hodinou

Dostává se do nadvlády žaludek. Dopřejte tělu vitamíny a určitě ho nenechte hladovět. Měli byste se vyhnout studeným koupelím, potřebujete udržovat dutinu břišní pokud možno v teple. Po sedmé hodině přibývají revmatické bolesti, hormony, které se starají o jejich zklidnění, jsou na nejnižší hladině.

 

mezi 9. a 11. hodinou

Ideální čas na pořádnou snídani, vaše tělo to ještě bude schopno bez problémů spálit. Právě v tuto dobu je nejaktivnější slinivka břišní a slezina. Kolem desáté nejvíc funguje krátkodobá paměť.

 

mezi 11. a 13. hodinou

Nastává největší činnost srdce a určitě není vhodné se v tuto dobu přejídat. Ale zase hravě zvládnete úkoly, které zaměstnávají váš mozek, bude skvěle okysličený. Pracovní schůzky jsou v tuto dobu ideální doba, pokud nemáte problémy se srdcem. Pozor kolem jedenácté nechoďte do přeplněných čekáren u lékaře, vaše imunita je na nejnižší úrovni.

 

mezi 13. a 15. hodinou

Snižuje citlivost zubů, takže pokud plánujete nějaký stomatologický výkon, je to ideální doba. Tenké střevo je v nejvyšší aktivitě, a kvůli procesu trávení můžete být velmi unavení a bez energie.

 

mezi 15. a 17. hodinou

Nejvyšší aktivitu má močový měchýř, častěji chodíme na toaletu. Ideální by bylo, abychom tělo zásobili bylinkovými čaji. Naše zažívání je připraveno na další vydatnější jídlo. Jsou velmi aktivní i smyslové orgány, takže si stravu vychutnáme s velkou chutí. Kondice se zvyšuje. Po čtvrté hodině je ideální si naplánovat kurz cizího jazyka, nejvíce je aktivovaná dlouhodobá paměť.

 

mezi 17. a 19. hodinou

Celému tělu vládnou ledviny a zbavují ho škodlivin. Rozhodně není dobré je přetěžovat cukry, solí, chemikáliemi, kávou nebo alkoholem. Je to ideální doba pro sportovce a fyzickou aktivitu. Roste tělesná výdrž.

 

mezi 19. a 21. hodinou

Psychika se nachází na minimu, hrozí hádky, nervozita a psychická podrážděnost, proto je dobré se zklidnit a poslouchat třeba nějakou oddechovou hudbu. Vyhýbejte se depresivním zprávám v televizi. Největší aktivitu má v těle srdeční obal. Nejvíce zabírají léky proti bolesti. Játra mezi sedmou a osmou hodinou nejlépe snášejí alkohol.

 

mezi 21. a 22. hodinou

Naše tělo se ve zvýšené aktivitě tří zářičů připravuje na spánek, zklidňuje se a chystá se z těla odstraňovat všechno nepotřebné. Rozhodně už bychom neměli nic pít, jíst ani kouřit. Mozek se snaží hodnotit průběh celého dne, často ještě krátce před spaním. Naše imunita je na absolutním vrcholu.