Zákon paradoxního záměru

Zákon paradoxního záměru říká, že čím zoufaleji toužíte po tom, aby se něco stalo, tím víc Vaše energie potřeby odtlačuje cíl pryč a vytváří pravý opak - nebo-li paradox - Vašeho záměru. Když ale věcem dáte volný průběh a pojmete svou touhu jen jako jeden ze způsobů, jak obohatit Váš život, spíše k sobě přitáhnete radostné výsledky. Paradoxní záměr je slepá ulička touhy a mnohdy nejsme schopni to pravdivě vnímat. Jestliže Vaši touhu pohání naléhavost, ego nebo strach, klesá dramaticky pravděpodobnost, že dostanete to, co chcete. Šance na úspěch jsou však mnohem větší s energií víry a odevzdání, nikoliv posedlostí za každou cenu uspět. (Pevně věřím, že si toto mé poznání přečte osoba, se kterou jsem ukončila nedávno pracovní spolupráci a pomůže jí to v tom, odrazit se ode dna a stát se úspěšnou, což jí z celého srdce přeji).
Pokud se Vám nedaří dosáhnout svého cíle, snu nebo přání, pak si potřebujete sami v sobě něco ujasnit a zeptejte se, co pro Vás dosažení tohoto cíle, snu anebo přání znamená. Uvědomíte-li si, co Vás motivuje, může se všechno změnit. Pokud však pořád něco potřebujete k tomu, abyste v budoucnu byli šťastní, pak Vaše přítomnost bude zaručeně nešťastná. Jestliže věříte tomu, že Vám Váš cíl přinese naplnění nebo bezpečí, předurčujete sami sebe k tomu, že se naopak budete cítit neúplní a v nebezpečí. Paradoxně pak čím víc po něčem zoufale toužíte, tím spíš to Vaše chatrná a úzkostná životní síla zastaví. Síla Vašeho vědomí Vám pomůže se zoufalství zbavit. Když své potřeby a frustrace nebudete ničím omezovat, stane se z nich trvalý problém, a ne pouze dočasné narušení, kterým třeba procházíte. Začnete-li ale svým cílům přikládat jiný význam, změníte celou svou životní zkušenost a výsledky rovněž. Pamatujte si, že vývoji napomáhají, nebo naopak brzdí právě vazby k Vašim cílům a význam, která jim přikládáte. Následující přesvědčení lze považovat za důležité příznaky toho, že se potápíte do nebezpečných vod paradoxního záměru. Tyto blikající kontrolky si můžete uvědomit a pak bezpečně plout mnohem klidnějšími vodami života. 


Zoufalými přesvědčeními se mohou stát věty typu:

 

1. Tohle potřebuji, abych byl šťastný.

2. Kdybych mohl způsobit, aby se tohle stalo, cítil bych se mnohem lépe.

3. Tímhle druhým lidem dokážu, jak moc jsem skvělý.

4. Bez tohohle je můj život neúplný.

5. Tohle je má jediná možnost..., jestli se to nestane, jsem ztracený.

 

Všichni ti, kteří jsou s něčím ve svém životě nespokojeni, by se měli zamyslet nad touto úvahou, třeba jim to pomůže otevřít oči.

S láskou úctou a hlubokou pokorou v srdci Soňa Sofi.